Stappenbelt Specialized Concept Store

9.2 op basis van 2700 beoordelingen

Is jouw fiets klaar voor het fietsseizoen? Onze 7 tips!

Het zonnetje schijnt, de vogels fluiten – het ideale weer om weer lekker te gaan fietsen! Of je nu een doorgewinterde fietser bent of net bent begonnen, zorg ervoor dat je fiets piekfijn in orde is voordat je op pad gaat. Met onze 7 tips ben je gegarandeerd klaar voor onvergetelijke ritten.

1. Grondige fiets schoonmaak

Haal je fiets tevoorschijn en geef hem een welverdiende schoonmaakbeurt. Na de wintermaanden kan er zich aardig wat vuil en stof ophopen. Gebruik een zachte borstel, milde reiniger en water om elk hoekje en gaatje aan te pakken. Vergeet daarbij de ketting, tandwielen en remmen niet. Een schone fiets schakelt soepeler, remt beter en ziet er gewoonweg veel beter uit.

2. Fietsbandenspanning controleren

Goed opgepompte banden zijn essentieel voor een comfortabele en veilige rit. Te zachte banden zorgen voor meer rolweerstand, waardoor je harder moet trappen. Te hard opgepompte banden verliezen grip en verhogen de kans op lekrijden. Pak je fietspomp en controleer de bandenspanning op de zijkant van de band. Vul lucht bij tot de aanbevolen druk is bereikt.

3. Fietsketting smeren

Een goed gesmeerde ketting is de smeerolie van je fiets. Smeer de schakels met een druppeltje kettingvet om soepel schakelen te garanderen en wrijving te verminderen. Dit verlengt de levensduur van je ketting en cassette en zorgt ervoor dat je fiets efficiënter rijdt. Vergeet na het smeren niet om overtollig vet weg te vegen met een doek, zodat het geen vuil en stof aantrekt.

4. Fietsremmen controleren

Je remmen zijn wellicht wel het belangrijkste veiligheidsaspect van je fiets. Controleer de remblokjes op dikte en slijtage. Als ze te dun zijn, moeten ze worden vervangen. Kijk ook of de remkabels soepel lopen en niet gecorrodeerd zijn. Knijp zachtjes in de remmen. Ze moeten stevig aanvoelen en gelijkmatig remmen aan beide kanten. Twijfel je? Laat je remmen dan door ons nakijken. Heb je nieuwe remmen? Rem deze dan een keer goed in.

5. Ga goed voorbereid op weg

1. Powerbank: Als je met een GPS-apparaat of smartphone navigeert, kan de batterij sneller leeggaan. Met een powerbank kun je je deze apparaten onderweg weer opladen.

2. Voeding en water: Tijdens een lange rit is het belangrijk om voldoende te eten en te drinken om je energieniveau op peil te houden. Neem energierepen, gels of fruit mee, en zorg voor een bidon met water of sportdrank.

3. Bandenplakset: Als je een lekke band hebt, is het handig om een bandenplakset, bandenlichters en een CO2-patroon bij je te hebben.

6. Een korte fietsrit

Voordat je op een lange tocht vertrekt, is het verstandig om een korte testrit te maken. Zo kun je op een rustige plek controleren of alles naar behoren werkt. Luister goed naar eventuele vreemde geluiden, zoals gekraak of gepiep. Controleer of de versnellingen soepel schakelen en of de remmen goed functioneren. Is er iets mis? Los het dan op voordat je op een langere rit gaat.

7. Plan fietsonderhoud

Net zoals je je auto voor een onderhoudsbeurt naar de garage brengt, is het raadzaam om je fiets jaarlijks door een professionele fietsmonteur te laten nakijken. De monteur kan alle onderdelen controleren op slijtage en indien nodig onderdelen vervangen of afstellen. Zo weet je zeker dat je fiets in topconditie is en veilig de weg op kan.

Met deze 7 tips ben je helemaal klaar om te knallen op je fiets! Of je nu kiest voor een ontspannen tochtje door de natuur of een uitdagende rit door de bergen, je fiets is klaar voor elk avontuur. Haal je fiets dus snel uit de schuur, volg deze stappen en geniet van elke trap tijdens je fietsplezier!

Deel dit artikel op social media