Stappenbelt Specialized Concept Store

9.2 op basis van 2713 beoordelingen

5 Tips voor het vinden van het perfecte zadel

Iedere mountainbiker en racefietser wil lekker op zijn/haar zadel zitten. Zadelpijn is een van de meest voorkomende en herkenbare pijntjes op de fiets. Lees hier hoe je met 5 tips het perfecte zadel zal vinden. Iedere fietser is wel eens aan het experimenteren geweest met verschillende zadels. Want of je nu recreatief, professioneel, racefietser of mountainbiker bent. We willen allemaal lekker op ons zadel zitten.

Tip 1: Check je houding op de fiets

Alles valt pas op z’n plek wanneer de gehele houding goed is. Nog nooit een dynamische/uitgebreide meting ondergaan, of last van meerdere pijnpunten op de fiets? Dan kan een check van je houding een slimme zet zijn. Er wordt dan niet alleen gekeken naar het juiste zadel, maar ook naar je lenigheid, hoe staan de plaatjes onder je schoenen,  zadelhoogte en hoe diep jij kan zitten op de fiets. Alles is afhankelijk van jouw lichaam en alles staat met elkaar in verbinding. Ga je één ding aanpassen, dan heeft dit invloed op je gehele houding. Daarnaast is het ontzettend interessant en leer je veel over je eigen lichaam.

Tip 2: Laat de breedte van je zitbotten opmeten

Specialized zadels zijn er in verschillende breedtes. Dit is afhankelijk van de breedte van je zitbotten. Het meten van de zitbotten gaat gemakkelijk en snel, gewoon met de kleren aan.

Dames rijden over het algemeen met een breder zadel dan heren. Daarnaast hebben dames ook andere wensen. Daarom bestaan er ook specifieke dames zadels. Zo is er voor iedereen een passend zadel te vinden. In onze winkel kunnen we binnen 2 minuten zien welke zadelbreedte het beste bij jou past.

Zadeltype

Tip 3: Kies het juiste type zadel

Wanneer je weet welke breedte je nodig hebt is het tijd om bij de zadels te gaan kijken. Ieder zadel is geschikt voor een andere discipline en een ander lichaam. Heel persoonlijk dus. Daarom is het belangrijk dat je een zadel uitprobeert en zo nodig nog eens terugkomt om een ander zadel te proberen. Op deze manier kom je er écht achter welk type zadel het beste bij jouw wensen aansluit. Veel fietsenwinkels werken met testzadels of zijn flexibel in het retourneren ervan. Samen met onze verkopers kan er in overleg en met de wensenlijst al een goede inschatting gemaakt worden.

Tip 4: je zadel op de juiste manier monteren

Met het voor jou perfecte zadel in de pocket is het belangrijk deze ook op de juiste manier te monteren. Dit betekent; juiste zadelhoogte en je zadelstand goed afstellen. De juiste zadelhoogte draagt bij aan een betere pedaalslag en juiste kniehoek. Op deze manier worden ook veel blessures preventief opgelost. Met de juiste zadelstand bedoelen we het vlak zetten van het zadel en ook het waar op de rails monteren. Wanneer de punt van het zadel te ver omhoog of omlaag wijst kan dit pijnlijke gevolgen hebben voor de rest van het lichaam en steun je niet meer op je zitbotten. Dit is ook te herkennen en veel schuiven en verplaatsen op het zadel wat kan leiden tot een rode en geïrriteerde huid. Een zadel dat je ver naar achter of naar voren staat kan resulteren in pijnlijke schouders en onderrug. Het in een keer goed doen? Dan raden wij een uitgebreide meting aan zoals beschreven bij tip 1. Geen idee wat voor jou de juiste zadelhoogte is? Dan kunnen we een korte meting adviseren waarbij we aan de hand van een rijdersprofiel en drie punten ( te weten heup, knie en enkel) je beenlengte opmeten. Hieruit komt dan een zadelhoogte advies. Een perfect begin!

Stappenbelt werkplaats

Kleding

Tip 5: je zadel op de juiste manier monteren

Een fietsbroek dient iedere 2 tot 3 jaar vervangen te worden. Afhankelijk van hoeveel je fietst. Door het vele dragen en het wassen wordt de zeem in de broek minder stevig. Tijdig vervangen is dus belangrijk.

Voor dames zijn er specifieke damesbroeken die vaak met een andere kleur en design zijn, maar het belangrijkste is de zeem. Deze is vaak een stukje breder als bij de mannen modellen. Op deze manier is het ook voor de vrouwen met de bredere zitbotten prettig op de zeem zitten in plaats van op de stiksels of er volledig naast….
Een goede fietsbroek hoeft niet specifiek een hele dikke zeem te hebben. Een stevige zeem is wel aan te raden. Daar haal je extra comfort uit. De broeken van Specialized zijn er in vele soorten en maten, voor dames en heren, voor ieder budget. Kom gerust binnen in onze winkel en pas de verschillende broeken.

Nu rest er alleen nog te zeggen, heel veel fietsplezier gewenst!

Deel dit artikel op social media