Wat past bij jouw rit?
Als fietsliefhebber weet je hoe belangrijk de juiste banden zijn voor prestaties, comfort en grip. Of je nu een fanatieke mountainbiker, racefietser, gravelrijder of recreatieve fietser bent, de keuze van banden kan je rijervaring drastisch beïnvloeden. In deze blog bespreken we de impact van bandbreedte (in combinatie met velgbreedte), rubbercompounds, soepelheid en profielen op jouw fietsavonturen.
Toen ik begon (1998)
Als broekie van 8 jaar stapte ik voor het eerst op een mountainbike om een wedstrijdje te rijden. Sinds die dag ben ik niet meer van mijn fiets af te slaan. In de eerste jaren was ik niet veel met materiaal bezig, maar vooral met lekker buiten zijn. Vanaf het moment dat het voor mij serieuzer werd, zo rond de leeftijd van 15-16 jaar, werd het een stuk ‘belangrijker’ om met materiaal bezig te zijn. Wat ik mij nog herinner is dat de wielen 26 inch waren, de banden maximaal 1.8 inch breed en mijn stuur ook 54 centimeter breed. Meestal ook op een hardtail met vaste (niet verende) voorvork. Dat was snel! Dat dacht ik, en veel mensen om mij heen ook. Ik weet nog dat ik in Houffalize (BE) een wereldbeker mocht meerijden bij de junioren en dat mijn handen en armen onderaan iedere afdaling zoveel pijn deden, dat ik die telkens moest losschudden om daarna weer normaal te kunnen schakelen en remmen. Toen nog een sport voor echte diehards! 😉
Vandaag de dag (2025)
Bijna iedereen, zelfs in Nederland, rijdt over het algemeen met een full suspension (voor- en achtervering) op zijn of haar mountainbike, 29 inch wielen, een stuur van 76 centimeter breed, maar ook met banden van 2.3 -2.5 inch breed en velgen met een binnenbreedte van minimaal 27 millimeter of breder.
Ook op racefietsen was de gedachtegang vaak: hoe smaller, hoe sneller! Maar die gedachte is inmiddels achterhaald. Waar de standaard 21 millimeter was, is dit inmiddels minimaal 26 millimeter. De nieuwste onderzoeken laten zelfs zien dat een band van 30 millimeter het snelst is, vlakke asfaltweg of kasseien, altijd sneller!

Waarom is de trend dat banden steeds breder gaan worden?
Het effect op je rit
In deze blog ga ik hoofdzakelijk in op de rijeigenschappen van banden op de mountainbike. Vooral omdat ik hier ook de meeste ervaring in heb. Anderzijds zijn mijn bevindingen hierop ook van toepassing op de racefiets en gravelfiets.
Band (en velg) breedte
Laten we beginnen dat alleen een brede band op zichzelf niet genoeg is om het maximale effect hieruit te halen. Een bredere band rijdt het ‘mooist’ met een bredere velg, bijvoorbeeld met 29 millimeter of bredere binnenbreedte van de velg. Bij een smallere velg zal het profiel, de plaats waar je band contact maakt met de ondergrond, niet optimaal benut worden. De band staat veel ‘hoekiger’ op de velg, waardoor het loopvlak (het midden van de band) en de zijnoppen nooit optimaal gebruikt worden. Dit heeft een negatieve invloed op rolweerstand en de maximale grip die je kunt bereiken met je band. Bij een bredere velg in combinatie met een mountainbikeband van minimaal 2.3 inch zul je zien dat de band veel ‘ronder’ op de velg komt te liggen, waarmee ook de eigenschappen van de band veel positiever benut worden. Het contactoppervlak wordt groter, wat de grip vergroot en waardoor de energie beter wordt opgevangen door obstakels vanaf de grond in je band. Door het vergroten van het contactoppervlak heb je ook minder grote noppen op je band nodig om toch een goede grip te behouden.
Een bredere band, voor optimaal effect het liefst in combinatie met een bredere velg, zorgt ook voor een groter volume van de band. Hieronder kan er gemakkelijker met een lage bandenspanning gereden worden. Dit heeft ook een positief effect op je rijcomfort, de rolweerstand en de optimale grip van de band. Een ander bijkomend voordeel is dat de band minder snel van de velg ‘afrolt, waardoor je minder snel lucht verliest (bij tubeless banden, eventueel met vloeibare latex), of de binnenband kapot rijdt wanneer je niet tubeless rijdt. ‘Kort door de bocht’: je kunt gewoon harder door een bocht rijden zonder weg te slippen!
”Een goede graadmeter voor een soepele band is het aantal TPI (treads per inch) in een band.”
Compound (rubbersoort) en soepelheid van de band
Waar een groot positief voordeel te behalen valt door de band- en velgbreedte te vergroten, is er ook verschil in rubbersoorten die in banden worden gebruikt. Vaak goedkopere banden gebruiker een harder, maar meer slijtvast rubber. Deze gaan hierdoor langer mee omdat ze minder snel slijten, maar zijn vaak zwaar en stug. Een ander nadeel van een harder rubber is dat het zich minder goed ‘vastgrijpt’ in de ondergrond, waardoor je sneller wegglijdt. Een rubbersoort dat zachter een soepeler is zal daarentegen precies het tegenovergestelde veroorzaken. Meer grip, maar er treedt wel eerder slijtage op.
Wat je bij veel fabrikanten ziet, ook bij Specialized, is dat er twee soorten rubbercompound worden gebruikt. Op het loopvlak (in het midden van de band) een harder rubbersoort, zodat die minder snel slijt, en aan de zijkanten een zachter rubbersoort. Hierdoor heb je een goede balans tussen grip en slijtvastigheid!
Een ander onderdeel dat veel (misschien wel het meeste) invloed heeft op de rolweerstand is de soepelheid van een band. Rolweerstand wordt in mindere mate bepaald door het profiel van de band, maar veel meer door de soepelheid van een band. Wanneer een band namelijk makkelijk beweegt over een obstakel (lees: oneffen ondergrond of stenen), blijft de voorwaartse energie (je snelheid) beter behouden dan wanneer de energie omhoog gaat. Dit gebeurd eerder en in een meer extreme mate bij een stugge band. Een goede graadmeter voor een soepele band is het aantal TPI (treads per inch) in een band. Meestal is een band met een hoger TPI ook soepeler. Het nadeel van een soepele band, die vaak ook minder materiaal bevat en daarmee ook dunner is, is dat de lekbestendigheid lager wordt. Een belangrijke afweging bij je bandenkeuze dus!

Bandenspanning
Een eeuwige discussie die ook altijd zal blijven. Met hoeveel druk (aantal Bar of PSI) moet ik in mijn banden rijden? Die vraag kan ik voor jou ook niet beantwoorden. Wat ik vaak (meestal) zie, is dat mensen te veel druk in hun (mountainbike, race en gravel) banden hebben. Zeker voor de omstandigheden en ondergrond in Nederland. Ikzelf rijd momenteel met een bandbreedte van 2.35 inch en velgen met een binnenbreedte van 29 millimeter. Tijdens wedstrijden is mijn ideale bandenspanning 1.15 bar. Ik weeg rond de 70 kilo en kan hiermee maximaal over obstakels heen rijden en vol de bochten doorrijden. Tijdens rustige ritten zou ik zelfs wel lager durven zitten qua bandenspanning. Eerder richting de 1.0 of 1.1 Bar. Op racefiets rijd ik met 28 millimeter banden, 21 millimeter velg binnenbreedte en meestal rond de 5.5 bar.
Weeg je meer of minder, probeer dan ook vooral een met eens met een bandenspanning te gaan rijden die voor jou in eerste instantie als weinig klinkt. Dit gaat je rit op zoveel manieren in positieve zin beïnvloeden. De krijgt meer comfort, meer grip en uiteindelijk ga je sneller op de meeste soorten ondergrond omdat je rolweerstand lager is.
Wanneer welke band?
Rijd je veel in Nederland waar vooral zand en gras is, dan is een lichtere band eerder te overwegen. Ga je naar de Ardennen, waar veel rotsen en losse stenen zijn, dan is een zwaardere band aan te raden!
De meeste merken hebben meerdere bandensoorten in hun assortiment. Bandbreedte, lekbestendigheid (soepelheid), noppen-, allround- of droogweerbanden. Ze zijn er allemaal.
In Nederland rijdt ik zelf altijd graag met een droogweerband. Als voorbeeld kun je hiervoor de Air Track van Specialized aanhouden. Wil je toch meer zekerheid qua grip of zijn de omstandigheden extremer of natter, kies dan bijvoorbeeld voor de combinatie van de Air Track als achterband en de Fast Trak als voorband.
Ga je naar het buitenland en wil je optimaal grip in de klimmen en afdalingen? Kies dan voor meer profiel door bijvoorbeeld de voor- en achterband uit te rusten met een Fast Trak. Kies hierbij dan ook eerder voor de Grid Lite versie, in plaats van de Flex Lite. Deze zijn meer bestand tegen het ruigere werk en een ondergrond die meer stenen heeft.
Hopelijk heeft deze blog je meer inzicht gegeven in de effecten van een goede band.
Loopt jij nou al een tijd met een brandende vraag, maar niemand die je verder kan helpen? Laat je vraag achter en wellicht pakken wij deze op in één van de volgende blogs!
Tot de volgende keer!
Met sportieve groet, Erik Groen