Erik Groen heeft het internet en de bladen afgespeurd en zich ingelezen in de laatste ontwikkelingen. Hij neemt je mee in de ontwikkelingen in de fietsbranche op dit moment en deelt zijn eigen ervaringen voor het gebruik van fietskleding in de lente- en zomerperiode. Als ervaren wedstrijdrijder werd er in deze periode altijd veel getraind en wedstrijden gereden, waarbij de keuze voor de juiste kleding de rit een stuk aangenamer kan maken, maar ook een positieve bijdrage levert aan je prestaties.
Ontwikkelingen
De tijden dat fietskleding enkel functioneel hoefde te zijn, liggen achter ons. Sportieve fietsers verwachten vandaag de dag méér: prestaties, comfort, duurzaamheid én stijl. Gelukkig staat de fietskledingindustrie niet stil. Hierbij mijn 5 tips voor fijne fietskleding.


1. High-tech materialen: ademend, licht en slim
Moderne fietskleding wordt steeds vaker gemaakt van geavanceerde stoffen die slim reageren op jouw inspanning en de weersomstandigheden.
Denk aan:
- Aerodynamische stoffen met ‘second skin’-pasvorm voor minder luchtweerstand.
- 4-way stretch materialen die zich volledig aanpassen aan je bewegingen.
- Sneldrogende, ademende vezels zoals Polartec®, dat vocht afvoert en je lichaamstemperatuur reguleert.
- Merinowol blends voor all-season comfort, antibacteriële werking én een natuurlijke look.
Voor de sportieve rijder die zijn grenzen wil verleggen, maakt dit écht het verschil – minder irritatie, meer focus op je rit.
2. Duurzaamheid: fietsen met een groen geweten
Steeds meer merken kiezen voor gerecyclede materialen en duurzame productiemethoden. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook een teken van kwaliteit. Denk aan jerseys van gerecyclede PET-flessen of bibshorts met een ‘longer lifecycle’-ontwerp, waarbij slijtagegevoelige zones extra zijn verstevigd.
Deze trend past perfect bij de bewustere levensstijl van veel sportieve veertigers en vijftigers.
3. Kleuren: van ingetogen tot expressief
Kleurgebruik in fietskleding wordt steeds veelzijdiger. De tijd van alleen zwart en fluorgeel is voorbij. Aardetinten zoals olijfgroen, zand, bordeaux en roestoranje zijn populair bij de lifestylesporters. Minimalistische kleurencombinaties (matzwart met grijs, blauw met antraciet) blijven geliefd onder racers. Voor wie durft: statementkleuren zoals koraal, saffierblauw of mintgroen maken een comeback – vaak subtiel verwerkt in mouwboorden of ritsaccenten. Kleur zegt iets over jouw stijl én zichtbaarheid op de weg.
4. Alles draait om gebruiksgemak
De moderne fietser is op zoek naar slimme oplossingen:
- Lasergesneden naden en platte grippers (elastische randen aan het einde van mouwen of broekspijpen om de kleding op zijn plaats te houden) voorkomen schuren en zorgen voor een strakke pasvorm.
- Opbergmogelijkheden zoals waterdichte zakken of verborgen ritsjes voor sleutels, smartphone en energiegels.
- Reflecterende accenten zijn subtiel verwerkt in het ontwerp en verhogen je veiligheid bij schemer of ochtendsessies.
- Bij sommige merken zie je zelfs kleding met UV-bescherming, ideaal voor lange ritten in de zomer.
5. Pasvorm op maat van de doelgroep
Veel fabrikanten begrijpen dat niet iedereen een prof is. Daarom wordt er steeds vaker gewerkt met ‘comfort fit’ lijnen die sportief ogen, maar iets ruimer vallen – zonder in te leveren op aerodynamica. Ook het aantal maten is uitgebreid, inclusief korte of lange varianten van broeken en mouwen voor verschillende lichaamsvormen.
Tip van de winkel: Kom langs om zelf de nieuwste materialen te zien, te voelen en te passen.


Wat brengt de ervaring?
Voor de sportieve en wedstrijdgerichte fietser draait kledingkeuze niet alleen om stijl of comfort – het moet vooral functioneel zijn en passen bij het doel van de rit: een intensieve training, een lange toertocht of een wedstrijd. Juist in de lente en zomer, wanneer temperatuur en weersomstandigheden snel kunnen wisselen, is het kiezen van de juiste lagen essentieel.
Een veelvoorkomend scenario: je stapt ’s ochtends op de fiets wanneer het nog fris is, je nog moet opwarmen en de zon zich amper laat zien. Maar tegen de tijd dat je goed en wel op gang bent of de middag nadert, kan de temperatuur flink oplopen. Dan is het fijn om kleding te dragen die je onderweg eenvoudig kunt aanpassen aan de omstandigheden.
Een onmisbaar item in deze context is een lichtgewicht gilet (bodywarmer) of een opvouwbaar (regen)jack. Deze winddichte laagjes bieden bescherming tegen de kou tijdens het begin van je rit of tijdens lange afdalingen in de bergen. Bovendien kun je ze eenvoudig opbergen in het achterzakje van je shirt – klein, licht en altijd binnen handbereik. Niet alleen voor comfort, maar ook voor je veiligheid: mocht je met pech stil komen te staan of onverhoopt vallen, dan helpt zo’n extra laag je lichaam warm te houden. En na intensieve blokjes tijdens een training koelt je lichaam snel af, waardoor zo’n jack en arm-/beenstukken je warm houden en de kans op ziek worden verkleinen.
Daarnaast zijn arm- en beenstukken een vaak onderschatte toevoeging aan de fietsoutfit. Onder wedstrijdrenners zijn ze al lang ingeburgerd, maar bij recreatieve fietsers is het gebruik minder vanzelfsprekend. Onterecht, want deze accessoires zijn superpraktisch: je trekt ze eenvoudig aan of uit tijdens de rit, ze nemen nauwelijks ruimte in beslag en bieden precies de juiste hoeveelheid extra warmte tijdens het voor- of najaar – zonder dat je meteen naar lange mouwen of broeken hoeft te grijpen.
Kortom: slimme laagjes maken jouw fietservaring comfortabeler, flexibeler en veiliger – precies wat je nodig hebt om het maximale uit je rit te halen.

Scherp zicht
Leuk kleurtje, strak montuur – allemaal leuk, maar wat ik mij niet kan voorstellen is dat je gaat fietsen zonder sportbril. Het is natuurlijk een persoonlijke keuze/voorkeur, maar voor mijn gevoel heb ik binnen twee minuten een insect of stuk modder in mijn oog als ik zonder rijd.
Een goede sportbril beschermt je ogen tegen vuil – of in mijn geval vooral insecten – en kan bijdragen aan beter zicht. Vooral in de bossen, waar je te maken hebt met veel afwisseling tussen donkere en lichte omstandigheden, is het fijn dat een bril ervoor zorgt dat je goed diepte blijft zien. Hierdoor merk je boomwortels, stenen en andere materialen op de grond tijdig op en kun je goed anticiperen. Dat scheelt lekke banden en wellicht ook een vervelende valpartij.
Tevens is het ook een stuk bescherming van je ogen. Vooral als je op de weg rijdt en constant in fel, direct zonlicht fietst, is dit belastend voor je ogen en kun je snel kort verblind worden. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk en niet wenselijk. Er zijn ook sportbrillen op sterkte beschikbaar. Laat je vooral adviseren door de specialist.
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen omtrent deze onderwerpen! Dan kan ik er bij je op terugkomen met mogelijk een op maat afgestemd advies.
Tot de volgende keer!
Erik Groen